Miksi asunnossa on kylmä ?

Syyt löytyvät mitä todennäköisimmin oheisesta listasta:

- Jakotukissa ei ole tehty perussäätöä, jolloin vesi pyrkii kiertämään vain lyhimmissä putkipiireissä, koska niiden virtausvastus on pienin. Lyhimpien piirien kuristaminen laskelman mukaiseksi saa lämmitysveden kiertämään myös pitkissä piireissä.
- Menoveden lämpötila on liian alhainen
- Kiertovesipumppu on liian pienellä teholla, jolloin ainakin pisimmät piirit jäävät liian pienelle virtaukselle.
- Verkoston paine on liian alhainen.
- Varotermostaatin lämpötila on liian alhainen.
- Huonetermostaatin kytkentä on virheellinen.

Lattialämmityksellä pidät asunnon lämpötilan sopivana ympäri vuoden. Ammattilaisen tekemänä säädöt menevät oikein ja asunto pysyy lämpimänä.

Miksi asunnossa on kuuma ?

- Jakotukissa ei ole suoritettu perussäätöä, jolloin vesi pyrkii kiertämään vain lyhimmissä putkipiireissä, koska niiden virtausvastus on pienin. Näiden piirien kuristaminen laskelman mukaiseksi saa lämmitysveden kiertämään myös pitkissä piireissä.
- Menoveden lämpötila on liian korkea

Onko lattialämmitysputki happisuojattu?

Nereuksen käyttämät putket ovat aina happidiffuusiosuojattuja. Suomen rakennusmääräykset eivät salli lämmitysjärjestelmissä käytettäväksi muoviputkia ilman happisuojausta. Lattialämmityksen hankinta on hyvä suunnitella huolella, jotta suojaukset menevät varmasti oikein.

Miksi huone ei lämpene vaikka huonetermostaatin kääntää täysille?

Huonetermostaatin tarkoituksena on rajoittaa eli laskea ko. huoneen lämpötilaa eikä nostaa sitä. Se siis toimii päinvastoin kuin sähkölämmityksessä.

Voiko lattialämmityksen päälle asentaa puulattian?

Kyllä voi. Ainoana rajoituksena on puun paksuus, joka saa olla max. 28 mm.

Voiko muoviputki rikkoontua lattiassa?

Putket koeponnistetaan ilmanpaineella (3 bar) aina asennuksen jälkeen, jotta voidaan todeta putkien olevan ehjät. Kun putki on valun sisällä se ei käytännössä pääse rikkoontumaan ilman ulkopuolista mekaanista rasitusta.

Voiko lattialämmitysputki jäätyä?

Jos asunnon lämpötila on suurempi kuin 0°C, niin myöskään putki ei jäädy. Jos lämpötila kuitenkin laskee pakkasen puolelle, niin putkessa oleva vesi jäätyy ja sen seurauksena putki halkeaa. Tämä on kuitenkin harvinaista.

Minkä kokoinen putki kannattaa asentaa?

Nereus käyttää 12 mm:n, 17 mm:n ja 20 mm:n putkia asuinrakennusten lattialämmitysjärjestelmissä. Putken koon määrittää yleensä käytettävä lattiarakenne. Kipsilevykerrosten välissä käytetään pienempiä putkia kuin betonirakenteessa. Nereukselta löytyy myös 20 mm:n ja 25 mm:n putket mutta niitä käytetään erikoiskohteissa, joissa pinta-alat ja lämmitystehot ovat suuremmat kuin asuinrakennuksissa

Tarvitaanko jokaiseen lattialämmityspiiriin termostaatti?

Nereus tekee jokaisesta kohteesta tarkan suunnitelman ja laskee lattialämmityspiirien vesivirrat sekä jakotukin piiriventtiilien säätöarvot. Sen takia termostaatteja ei tarvita välttämättä lainkaan mutta ne helpottavat lämpötilan säätöä esim. makuuhuoneissa. Joten normaalisti termostaatteja asennetaan makuuhuoneisiin sekä mahdollisesti olohuoneeseen yms. tiloihin. Asiakas saa toki itse vaikuttaa siihen paljonko termostaatteja haluaa.

Kuinka lämmintä vettä lattiassa yleensä kulkee?

Normaalisti asuinrakennuksessa lattialämmityksen menoveden lämpötila on n.+30°C - +35°C kun ulkolämpötila on -25°C. Tämä vaihtelee tietenkin sen mukaan minkä lämpöisenä asuntoa halutaan pitää.

Kuinka kuumaa vettä lattialämmitysputki kestää?

Nereuksen lattialämmitysputket (PE-Xa) on tehty kestämään +70/95°C:n lämpötiloja.

Voiko lattiamateriaalin vaihtaa myöhemmin?

Voi vaihtaa. Yleensä materiaalin vaihto ei aiheuta toimenpiteitä lattialämmityksen toiminnassa mutta pieniä eroja voi huomata esim. jos vaihtaa laattalattian 15 mm:n puuparkettiin. 

Kuinka pian valun jälkeen lattialämmityksen voi ottaa käyttöön?

Betonin pitää aina ehtiä saavuttamaan kovuutensa ennen lämmityksen kytkemistä päälle. Tähän aikaan vaikuttaa hyvin paljon ilman lämpötila ja kosteus. Normaalisti lämmityksen voi laittaa päälle n.4 viikon kuluttua valusta. Aluksi veden lämpötilan tulee olla suhteellisen alhainen ja sitä nostetaan hiukan kerrallaan. Asennamme lattialämmityksen puolestasi yhdessä päivässä.

Voiko lattialämmityksen asentaa itse?

Periaatteessa voi mutta se ei ole suositeltavaa riskien ja virheiden välttämiseksi. Nereuksen valtuutetut asentajat hoitavat asennuksen nopeasti ja suunnitelmien mukaan, jolloin myös takuuasiat ovat kunnossa joten emme suosittele itseasennuksia.

Voiko lattialämmitysputkea käyttää myös vesijohtona?

Ei voi, koska lattialämmitysputken max. paineenkesto on 6 bar kun taas vesijohtoverkostossa on käytettävä 10 bar:n putkia.

Voiko muovista vesijohtoputkea käyttää lattialämmitysjärjestelmissä?

Ei voi, koska vesijohtoputkissa ei ole lämmitysjärjestelmissä vaadittavaa happisuojausta.

Miten lattiassa kiertävän veden lämpötilaa säädetään?

Jokaisessa lämmitysjärjestelmässä on lämmönsäätöautomatiikka tai ainakin käsisäätö ja se sijaitsee lämmityslaitteessa tai sen lähettyvillä. Säätöautomatiikkaan asetellaan lämmityskäyrä, joka säätää lattiaan menevän veden lämpötilaa ulkolämpötilan mukaisesti.

Voiko lattialämmityksen ottaa pois käytöstä kesän ajaksi?

Voi ottaa esim. sammuttamalla kiertovesipumpun. Kun lämmityskausi taas alkaa, niin pumppu käynnistetään ja samalla varmistetaan, että pumpun juoksupyörä lähtee pyörimään. Samassa yhteydessä suoritetaan järjestelmän ilmaus tarvittaessa. Asunnon viilentäminen kesähelteillä onnistuu myöskin asentamalla lattiaviilennyksen. Viilentävä lattialämmitysjärjestelmä nostaa suosiotaan perinteisen lattialämmityksen ohella.